Written by Marieke on . Posted in Nieuws.

This must be my place to work

Arbeidsmarktcommunicatie, het creëren van een sterk werkgeversmerk

We kunnen er niet meer omheen, jobmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, het houdt ons bezig binnen organisaties. Maar wat is het? 

Arbeidsmarktcommunicatie heeft veel weg van productmarketing. Het gaat namelijk om het beïnvloeden van kennis, houding en gedrag bij consument of kandidaat (verschillende doelgroepen voor verschillende producten) en merkmanagement. Belangrijke verschillen tussen deze 2 ‘soorten’ marketing en communicatie is dat wanneer het gaat over een nieuwe baan of werkgever bijna altijd maximale betrokkenheid moet ontstaan bij de potentiële kandidaat. Werk houdt je dagelijks bezig, een aankoop van een product heeft dat veelal minder waardoor er makkelijker toe over te gaan is.

Welke definitie van arbeidsmarktcommunicatie hanteren we dan? Het structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarkt gericht op de verschillende doelgroepen en degene die deze doelgroepen beïnvloeden met als doel positief zichtbaar te zijn als werkgever en zo nieuwe medewerkers aan te kunnen trekken. Daarnaast onderhoud je op deze wijze contact met huidige en oud medewerkers. Dit laatste vergroot de ´trots´ op het werken of gewerkt hebben bij dit bedrijf en genereert positieve ´verhalen´.

In productmarketing wordt veel geïnvesteerd, in arbeidsmarktcommunicatie stukken minder. Wel merken we de afgelopen jaren een enorme opkomst en een vakgerichte benadering van dit vraagstuk. Waarom wordt dit steeds belangrijker en wat zijn de voordelen van investeren in een sterk werkgeversmerk?

Een sterk werkgeversmerk:

Het creëren van een werkgeversmerk klinkt eenvoudig maar is specialistisch werk. Met alleen een werkgeversmerk op papier en communicatie naar potentiële kandidaten ben je er niet. Wanneer een kandidaat eenmaal binnen is, is het belangrijk dat dezelfde waarden, cultuur en boodschap zichtbaar is in de organisatie en in het werk. Wijkt dit teveel af, dan ben je de kandidaat zo weer kwijt. Ondanks dat het specialistisch werk is, kun je stap voor stap goede resultaten bereiken en zul je snel de effecten zien.

Binnenkort zullen we verder in gaan op arbeidsmarktcommunicatie en het creëren van een sterk werkgeversmerk. Maar hierbij alvast een aantal tips:

Een sterk werkgevers merk:

Waar wacht je nog op… denk na over wat jouw bedrijf/organisatie bijzonder maakt. Begin met kleine stapjes, maar ga vooruit. Deel je jouw bevindingen en ervaringen met ons?

Nieuws