De kracht van Employer Branding

De kracht van Employer Branding

Krappe arbeidsmarkt. Personeelstekort. Hoog verloop.
Dit soort uitspraken vliegen je waarschijnlijk dagelijks om de oren. Toch proberen wij voor onze opdrachtgevers keer op keer de perfecte kandidaat uit de markt te halen. Dat is geen gemakkelijke opdracht, want er is bijna geen beroepsgroep waar onze databron Giant niet begint met wervingshaalbaarheid: schaar tot zeer schaars. Hoewel wij graag de juiste mensen aan de juiste vacatures koppelen, is het ook onze missie om onze opdrachtgevers is staat te stellen zelf die mensen binnen te halen. Een manier waarop we dat doen, is om samen met onze opdrachtgevers aan de slag te gaan met hun Employer Branding. Hoe zet je jezelf als werkgever nou goed in de markt?

Waarom Employer Branding?
Als je een wasmachine koopt, dan ga je waarschijnlijk vergelijken. Hoe ziet het eruit, wat zijn de specificaties, is er nog ergens een aanbieding? Nu denk je waarschijnlijk: wat heeft een wasmachine met Employer Branding te maken? Nou, heel veel! Een vacature moet je namelijk op precies dezelfde manier aanvliegen. Je moet de vacature als het ware verkopen. Waarom is jouw organisatie de meest geschikte organisatie voor een kandidaat?

Vroeger als je een baan zocht, ging op 10 verschillende vacatures schrijven in de hoop dat je ergens uitgenodigd werd. Een week lang zweten op je sollicitatiebrief en zorgen dat je CV piekfijn in orde was, voor je deze verzond. Nu is dat anders. Als je zelf al bij de vacature terecht bent gekomen (de kans zit er dik in dat een recruiter jou op deze vacature heeft geattendeerd), dan scan je die waarschijnlijk vluchtig en besluit je of je misschien je CV meestuurt. Motivatiebrief vereist? ‘Pff.. Ik kijk later wel weer.’ Geen idee van waar je terecht gaat komen? ‘Die onzekerheid neemt een ander wel weg. Waarom zou ik dan hier solliciteren? Zal wel niet goed zijn.’
Een sterk werkgeversmerk kan hier een enorm verschil maken.

Het allerbelangrijkste van een werkgeversmerk is de merkbelofte. Wat kan een potentiële nieuwe medewerker van jou als organisatie verwachten? Wanneer dit duidelijk is, is het essentieel dat deze merkbelofte overal wordt doorgevoerd. Beloof jij een moderne, frisse werkgever te zijn? Dan is het vreemd dat je website uit 2003 komt. Beloof jij transparant te zijn? Hoe kan het dan dat je vacaturetekst geen salarisindicatie geeft? Beloof jij een gezellig en ambitieus team? Hoe kan het dan dat ik nergens iets zie over uitjes of ontwikkelingen? Een sterk werkgeversmerk heeft een merkbelofte, maar zorgt ook dat de communicatie hierop aansluit.

Wat komt er na de merkbelofte?
Je merkbelofte staat en je werkenbij-website sluit hier naadloos op aan. Super goed, maar dan ben je er nog niet. Een belofte moet namelijk ook waargemaakt worden in de rest van het contact. Hoe is het eerste contact met de kandidaat? Ben je op tijd voor je afspraak? Staat je onboardingprogramma als een huis en is deze in lijn met de merkbelofte die je aan de voorkant hebt gedaan? En hoe gaat het hierna? Wordt je merkbelofte ook gevoeld door je huidige medewerkers? Een medewerker als ambassadeur is namelijk het allersterkte recruitmentmiddel. Ooit over referal recruitment gehoord?

Hier meer over in een volgende blog!