Recruitment trends to watch

 

Uit de raming van het Centraal Economisch Planbureau, blijkt dat de werkloosheid onder de 4,3% blijft. In combinatie met een dalende arbeidsmarktactiviteit bereikt de krapte op de arbeidsmarkt een nieuw hoogtepunt. Tegelijkertijd staan werkgevers te springen om nieuw personeel. Hoe zorg jij ervoor dat jouw bedrijf vooraan staat op het gebied van recruitment? Wees vernieuwend in de aanpak van je recruitmentproces, de onderstaande trends zouden hierbij kunnen helpen!

Data-driven recruitment

Het woord data of de term big data wordt vaak gebruikt als buzzword, maar heeft daadwerkelijk belangrijke toepassingen voor recruitment. Zo kan door de input van big data een cv gescand worden of door een algoritme een kandidaat gevonden worden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden die data kunnen bieden in het recruitmentproces en deze te koppelen aan het uiteindelijke doel wat je wilt bereiken.

Naast data voor het vinden of selecteren van de juiste kandidaat is de eerste stap om de data van je eigen recruitmentprocessen inzichtelijk te krijgen. Wat is de time to hire, hoe beoordelen kandidaten het werving en selectie proces, welk beeld heeft de arbeidsmarkt bij jouw bedrijf, welke kosten zijn er verbonden aan het werven en selecteren van nieuwe medewerkers etc. Allemaal zaken die jou scherp en efficiënt houden in het hele recruitmenttraject.

Onderhouden van je netwerk

In een krappe arbeidsmarkt is het steeds belangrijk om je eigen netwerk of dat van je collega’s te gebruiken voor het vinden van nieuwe kandidaten. Wat feitjes over werven via je netwerk:

  • 25% van de Nederlanders komt via hun netwerk aan een baan;
  • Refferals zorgen voor 55% snellere werving van kandidaten;
  • 92% van alle referral programma’s in Nederland is gebaseerd op het geven van een geldbeloning;
  • 63% van de organisaties beoordeeld de kwaliteit van referrals als goed tot zeer goed;

Door te investeren in het welzijn/werkgeluk van medewerkers, goed afscheid te nemen en contact te onderhouden met (oud)medewerkers zullen zij eerder geneigd zijn iemand uit het eigen netwerk voor te stellen voor een functie binnen jouw bedrijf en vergroot je jouw bereik op de arbeidsmarkt.

Versterken van je Employer Branding

Hoe klanten over organisaties denken is iets wat vaak met regelmaat wordt gemeten. Hoe potentiële kandidaten hiernaar kijken is iets waar we minder rekening mee houden. De opkomst van enkele sites (o.a. glassdoor) over het beeld en de ervaringen van een bedrijf, maar vooral de ervaren krapte in de markt, maakt dat we ons hier wel bewuster van worden. Investeer in het neerzetten van jouw merk als werkgever en ondersteun hiermee je werving- en referral proces.

Experimenteer in je recruitmentproces

Het standaard recruitmentproces in jouw organisatie is wellicht wel aan vernieuwing toe. Probeer daarom eens kleine aanpassing of maak andere (ingrijpendere) keuzes n.a.v. een analyse van de huidige processen. Hierbij kan je denken aan grote stappen als open hiring of kleinere stappen zoals het invoeren van een recruitmentborrel. Experimenteren kan leiden tot hele nieuwe inzichten en is leuk en verfrissend voor zowel de recruiter als voor de sollicitant.

Klaar voor Morgen helpt jou graag bij het inzichtelijk maken en optimaliseren van jouw employer branding en/of recruitmentproces. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op met een van onze professionals (050 211 57 71).