Onboarding: ‘aan boord’

Wanneer je een nieuwe medewerker verwelkomt in je organisatie, wil je dat hij of zij zich zo snel mogelijk thuis voelt, succesvol is en bij je organisatie wil blijven. Onboarding is hier onlosmakelijk mee verbonden.

De inrichting van je onboardingsproces kan het succes van je organisatie maken of kraken, want de kans om een verpletterende eerste indruk te maken, die krijg je namelijk maar één keer.  

Wat is onboarding?

Met de juiste onboarding van nieuwe medewerkers bind je het nieuwe personeel aan je bedrijf. Cruciaal in een tijd waarin alles draait om de ‘war on talent’! Tijdens een onboarding maken de nieuwe medewerkers kennis met de organisatie. Ze leren hun collega’s kennen en krijgen een goed beeld van hun rol binnen het team met als doel dat de nieuwe medewerker zich onderdeel gaat voelen van jouw organisatie. Een onboardingsprogramma kan wel 8 maanden duren, het eindigt (n)ooit!

 

Het inrichten van een goede onboarding

Een handige kapstok voor de inrichting van een gebalanceerd onboardingsprogramma zijn de vijf C’s.

  • Compliance; Alle informatie die de nieuwe medewerker moet weten over jouw organisatie.
  • Clarification; De verwachtingen van de organisatie richting de nieuwe medewerker, wederzijds verwachtingsmanagement.
  • Culture; De nieuwe medewerker moet kennis hebben van de missie, visie en waarden van de organisatie, oftewel de organisatiecultuur.
  • Connection; Een goede verbinding met collega’s is essentieel. Help de nieuwe medewerker bij het opbouwen van een netwerk. Bij wie kan iemand terecht? Denk aan het buddy-systeem tijdens de onboardingsfase!
  • Check back; Vraag na de inwerkperiode of de realiteit van het onboardingsprogramma overeenkomt met de verwachtingen van de nieuwe medewerker. Vraag om feedback en laat de nieuwe medewerker niet te snel los.

 

Waarom is onboarding belangrijk?

Met een goede onboarding voelt een nieuwe medewerker zich sneller thuis binnen de organisatie en zal hij of zij eerder succesvol zijn.

Een goede onboarding maakt de organisatie interessant als werkgever, waar mensen lang willen werken, kennis blijft behouden en je bespaart op recruitment!

Uit verschillende onderzoeken is namelijk al gebleken dat het jouw organisatie tot anderhalf jaarsalaris kan kosten wanneer een medewerker vroegtijdig de organisatie verlaat en deze vervangen moet worden. Vervanging kost al gauw tussen de 50 en 150% van het jaarsalaris! Dat is zonde van de investering.

 

Wist je dat:

…4% van de medewerkers stopt na een rampzalig eerste dag?

…22% van het verloop plaatsvindt tijdens de eerste 45 dagen?

…bijna één op de drie nieuwe medewerkers (vrijwillig of onvrijwillig) de organisatie verlaat voor het einde van het eerste jaar?

Door een goede onboarding:

…stijgt het behoud van je medewerkers met 35%;

…heeft de nieuwkomer 39% minder tijd nodig om productief te worden;

…stijgt de productiviteit met 29%.

Ben je overtuigd én benieuwd hoe je zelf aan de slag kan met het inrichten van een succesvolle onboarding? We denken graag met je mee. Neem gerust contact op!